Европейската комисия наложи глоба в размер на 997 млн. евро на производителя на електронни компоненти „Куалком” (Qualcomm) заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на 4G чипове, съобщиха официално от ЕК. Нарушението се изразява в големи плащания към ключовия си клиент „Епъл” с цел той да не работи с конкуренти на компанията.

Периодът на нарушението е 5-годишен и Брюксел твърди, че производителят на смартфони е получил милиарди долари срещу решението да не използва други модеми в своите „Айфон” и „Айпад”. Споразумението между двете компании датира от 2011 г., като е продължил до края на миналата година.

В документа ясно е било записано, че траншовете от „Куалком” приключват в момента, в който „Епъл” изкара на пазара устройство с модем, различен от техния. Не само това, но при подобно развитие голяма част от парите е трябвало да бъдат върнати. От ЕК цитират вътрешни документи на „Епъл”, според които компанията сериозно е обмисляла други партньори, но заради тежките договорни клаузи е трябвало да изчака края на споразумението.

Според ЕК в случая става дума за сериозно нарушение на антитръстовото законодателство, като „Куалком” не са представили сериозни аргументи в своя защита. Разследването по случая е започнало още преди 3 години.

Това е пореден удар за „Куалком”, които в момента водят съдебна битка с „Епъл”, имат сериозен проблем с приходите през последната четвърт на 2017 г. и всячески се опитват да избегнат изкупуването си от страна на конкурента „Броудком” (Broadcom), който е подготвил над 100 млрд. долара за мегасделката.