Себеуважението е важно за човек, защото така, както вие виждате себе си, ще ви приемат и другите. Това обясни в предаването „Тази събота“ по bTV психоложката Маги Ангелова.

„Начинът, по който обичаме и се свързваме със себе си, е начинът, по който ще ни обичат и ще се свързват и приближават другите към нас – каза тя. – Трябва да започнем с това кой съм аз и как се отнасям към себе си. Аз съм един резервоар от мисли, вярвания, ценности, радости, съмнения, страхове, ограничения. По начина, по който аз се отнасям със себе си, по начина, по който аз разбирам нещата в себе си, аз ще започна да ги излъчвам, а другият ще улови това как се възприемам, как се отнасям към себе си, какви са моите противоречия. И ще започне да ми връща по същия начин, по който аз се обръщам и се свързвам със себе си“.

Може да се каже, че това са Аз-ови огледала, посочи Ангелова. Можем да учим през другите за себе си, какво се случва с нас.

Снимка: bTV

Но как да повишим самочувствието си?

Първо обърнете внимание каква е вашата позитивна визитка, посъветва психоложката. Напишете си списък с неща, които харесвате в себе си – какво цените, с какво се гордеете, какви силни страни разпознавате.

Второто нещо е себесвързването очи в очи със себе си – заставате пред огледалото и си казвате: „Днес харесвам косата си“, ако сте били критични към нея, например.

„Голяма част от подценяването идва от там, че в миналото не сме получили нужния поглед на признаване, принадлежност и гордост – значимия поглед на авторитета или на близките хора“, обясни тя.

Може да попитате и родителите си с какво се гордеят с вас и какви силни страни разпознават у вас, препоръча още психоложката.

Вижте целия разговор във видеото: