Бивш бодигард на Майкъл Джексън заяви пред съда в Лос Анджелис, че в началото на века бил загрижен, че певецът може да приема свръхдоза от предписаните му лекарства, предаде Асошиейтед прес. Охранителят обаче не забелязал признаци, че нещата ще се влошат десетилетие по-късно.

Майкъл Ла Перук понякога влизал в хотелската стая на Джако по време на пътуванията му, за да се увери, че той е добре. Охранителят често срещал там лекари, които се грижели за здравословното състояние на певеца. Ла Перук напуснал работата си като шериф, за да се заеме с охраната на Джако и често пътувал заедно с него до 2004 г.

Охранителят заяви, че децата на певеца повикали "Бърза помощ" по време на пътуване до Флорида през 2001 или 2002 г., след като баща им колабирал в хотелската си стая в "Дисниуърлд".

Бодигардът поясни, че намерил Джексън в безсъзнание, но успял да го съживи, преди да пристигнат медицинските работници. Ла Перук не открил признаци, че Джако е приел наркотици или алкохол. Медицинските работници изследвали здравословното състояние на певеца и заключили, че той не се нуждае от допълнителна медицинска помощ.

Дебора Чанг, адвокатката на майката на певеца, заяви, че няма данни инцидентът да е свързан с приемане на наркотици. Ла Перук преустановил работата си като охранител на Джако през 2004 г., но в края на 2007 г. се заел с координиране на сигурността му.

Охранителят не забелязал признаци за влошаване на здравословното състояние на Джако през месеците, в които отново работел за него. Ла Перук увери, че за последно видял Джако две седмици преди смъртта му и че певецът изглеждал добре.