В разгара на епидемията от коронавирус правителствени здравни служби постоянно съветват хората как да се предпазят от заразата, но понякога изпадат в конфузни и смешни ситуации. Такъв е случаят и с Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Негов официален представител заяви, че въпросът не е дали ще бъде избегнато разпространението на заболяването на американска територия, а кога то ще се разпространи там.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ не препоръчва носенето на медицинска маска като средство за предпазване от коронавируса, освен ако вече не сте заразен или работата Ви не го изисква. От организацията обаче отчитат големият интерес към респираторните маски през последните дни и са публикували изключително подробен наръчник за тяхното ползване на своя сайт.

Един от забавните аспекти на кампанията е диаграма, която показва как мъжките бради и мустаци могат да се окажат проблем при слагането на хирургическа маска тип N95 и компрометират защитата на носещия я.

Служителите на центъра показват смайващо познание на типовете бради, отбелязва списание „Джи Кю“, а на лексиката им могат да им завидят дори професионалните бръснари.

Ако не друго, тази диаграма може да ограмоти читателите по отношение на брадите, отбелязват от „Джи Кю“, които също са изненадани от наименованията на мъжкото лицево окосмяване.

Сред типовете бради има наименуванa на рок звездaта Франк Запа

Снимка: CDC

И кръстена на италианския композитор Верди, която по никакъв начин не може да се съчетае с вашата медицинска маска

Снимка: CDC

Още по-учудващо е наличието на брада, кръстена на италианския фашист Балбо

Снимка: CDC

Но пък мустаците, чиято форма всички свързват с печално известния нацистки лидер, завзел властта в Германия и разпалил Втората световна война, са наречени „четка за зъби“.

При всички положения обаче обръсването на брадата няма да Ви помогне да се спасите от коронавируса, отбелязват от „Джи Кю“.

Но също така, правилното носене на медицинска маска е изключително важно, за да можете да се предпазите и затова е добре да спазвате следните инструкции:

1. Поставяйте медицинската маска с чисти ръце;

2. Твърдият ръб на маската отбелязва нейния горен край, който трябва да прилепне към носа Ви;

3. Цветната страна на маската трябва да е навън, а бялата към лицето Ви;