Трагедията на „Титаник“ и Холивуд са сякаш неразривно свързани през последните 108 години. През 1997 г. режисьорът Джеймс Камерън направи филм за потъването на кораба, който се превърна в най-успешната лента до този момент и събра повече от милиард долара приходи, което никой друг филм преди това не беше правил.

Снимка: Титаник

Но екранизациите за потъването на кораба са започнали много преди Джеймс Камерън да осъществи мечтата си и да направи филм по любимата си тема. Всъщност най-първият филм за потъването на кораба е създаден само 29 дни след трагедията, а в главната роля е участвала истинска оцеляла от корабокрушението.

През същата 1912 година, когато потъва корабът, има още два филма за инцидента – френски и немски. За съжаление английският и френският филм са загубени, но немският, след като дълги години се е считал за изчезнал, е бил намерен в края на миналия век.

Снимка: Getty Images

Историята на потъналия кораб до такава степен е вдъхновявала хората и е разпалвала въображението им, че през 1943 г. нацистите създават пропаганден филм за „Титаник“ с немски войник в главната роля и злодей британец. Филмът е толкова добре направен, че няколко години по-късно, когато във Великобритания правят исторически достоверен филм за трагедията, крадат някои от специалните ефекти в немски филм.

Сред държавите, които са правили филм за „Титаник“, е и Северна Корея с анимационния филм „Легендата за Титаник“. В него главните герои са мишки на борда на кораба, а накрая пасажерите са спасени от гигантски октопод.

На сайта LadyZone.bg може да научите още любопитни факти за филмите, вдъхновени от потъването на „Титаник“: