Ново проучване твърди, че е възможно много повече хора да развили имунитет към COVID-19 отколкото показват тестовете за антитела, пише Би Би Си.

Учени от институт „Каролинска“ в Швеция са тествали 200 души за антитела и за наличие на т.нар. „Т-клетки“ – те принадлежат към групата на белите кръвни клетки и играят основна роля при клетъчния имунитет на хората.

Проучването е установило, че за всеки, който дава положителен тест за антитела, двама други имат специфични Т-клетки, които откриват и унищожават заразените с коронавирус. Откритието важи и за хора, които са изкарали болестта с леки или никакви симптоми.

Учените подчертават, че все още не е ясно дали Т-клетките отговарят само за имунитета на конкретните хора или дали оказват пряко влияние върху предаването на вируса на други.

Това означава, че може да има много хора, които не дават положителни проби за антитела на COVID-19, но въпреки това имат имунитет към болестта.

Тепърва предстои да бъде установено дали Т-клетките предоставят тотален имунитет към вируса или по-скоро възпират вируса да разболява, но все още може да бъде предаден от носителя.