Децата с различен майчин език в България са едни от най-уязвимите в образователната ни система, но за тях и за техните учители вече има необходимото улеснение. Това е първият български буквар за ученици, които нямат достатъчно развити езикови умения на български език при постъпване в училище. "Четем с Ася и Явор" е достъпен безплатно на сайта prepodavame.bg и е подходящ също така за български деца в чужбина с ограничен контакт с родния език, за ученици, изпитващи затруднения с четенето в началното училище до 2-3 клас и изобщо всички деца, които бързат да се научат да четат.

Помагалото включва три отделни книги: „Буквар за деца“; „Буквар с насоки за работа за учители“; и "Моите букви" – приложение за изработване на тактилни букви.

Това е първият цялостен продукт на проекта "Разбираш ли езика на училището", който се реализира от фондация "Заедно в час" и сдружение "Интернационална Асоциация ЕдюкАрт". Негови автори са логопедът Акулина Арикова и специалистите по ранно двуезично развитие д-р Анастасия Новикова и Вяра Михайлова. Автор на илюстрациите е художничката Еслица Попова.

Разговаряхме с Вяра Михайлова и Акулина Арикова, за да научим повече за проекта.

По време на пандемията стават ли още по-уязвими децата с различен майчин език в България?
Вяра Михайлова: Езикът се учи най-добре чрез живо общуване. За да усвоят един език, децата трябва от една страна да са потопени в езиковата среда, т. нар. езикова баня, и от друга страна да чуват и употребяват езиковите структури в ясен ситуативен контекст. Всичко това не може да се случи достатъчно в онлайн среда, което поставя децата с различен майчин език в още по-неблагоприятна позиция. Това е валидно не само за децата с различен майчин език в България, но и във всички държави, напр. САЩ, Германия и др. Последните проучвания по темата в Германия също показват, че децата с майчин език, различен от немския, изостават езиково, когато детските градини и училищата затварят заради пандемията.
В България децата с друг майчин език често не разполагат с необходимите устройства, бързина на интернет или възрастен, който да може да ги подкрепя в процеса на онлайн обучението, което допълнително усложнява тяхната обучителна ситуация и увеличава риска да натрупат пропуски.

За какви ученици е подходящ букварът "Четем с Ася и Явор" и как ги улеснява в уроците?
Акулина Арикова: Букварът е създаден с основен фокус върху деца със затруднения в четенето. Затрудненията могат да бъдат различни – свързани с недостатъчно развити езикови умения на децата, дислексични прояви, затруднения да се научат да четат по общоприетия начин и др. Букварът е подходящ за всички деца, също за тези, които имат желание да се научат да четат в малко по-ранна възраст.

Снимка: Личен архив


Вяра Михайлова: В "Четем с Ася и Явор" целенасочено се отработват основните затруднения, които децата изпитват при усвояването на четенето. Подредбата на буквите например е по-различна от стандартната в учебната програма, което е съобразено със затрудненията на децата. Във всеки урок последователността на задачите е една и съща. Така децата знаят какво се очаква от тях и това им помага да се чувстват по-уверени и да могат да се фокусират по-добре върху съдържанието. Оформлението на страниците също служи за визуална опора – ясната структура помага на децата да се ориентират по-добре на страницата, а естетичните илюстрации на Еслица Попова създават усещането за картинна книга и допълнително стимулират желанието на децата да четат.

Снимка: Личен архив

Какви са основните аспекти на цялостната концепция на буквара?
Акулина Арикова: Концепцията включва различни елементи на игра, сюжет, четене на думи и срички близки по звучене. Основните аспекти са – запомняне и разпознаване на буквите в различни варианти, диференциация на звуковете близки по звучене, четене с постепенно усложняване на материала, като използваме само буквите, които сме научили дотук, обогатяване на речниковия запас чрез илюстрации и невероятен сюжет. Включени са различни похвати, такива като самолет-сричколет, рисуване на букви с тяло, пръсти и др. Повече за концепцията можете да научите тук.

Цялото интервю можете да прочетете в LadyZone.bg