Вече се превърна в традиция след „туитове“ на Илън Мъск за криптовалути цената им да се качва или пада – в зависимост от посланието на милиардера.  Въпреки че много анализатори са категорични, че мнението му по темата не може да оказва особено влияние върху пазарите, днес отново станахме свидетели на подобен прецедент.

Собственикът на „Тесла“ обяви в социалната мрежа, че компанията му за електрически автомобили отново ще започне да приема биткойни като разплащателно средство, когато бъде потвърдено, че приблизително половината от необходимата електроенергия за тяхното добиване – идва от чисти източници, с тенденция този дял да се повиши.

Съобщението веднага предизвика скок в цената на криптовалутата. За часове биткойнът се увеличи с над 12% и достигна 39,1 хил. долара.

Стойността на електронната валута започна чувствително да се повишава през февруари тази година, когато Мъск обяви, че „Тесла“ ще започне да приема биткойни. А когато разплащателното средство официално беше прието от компанията в края на март, цената на биткойна достигна рекордните 56 хил. долара.

Само няколко седмици по-късно обаче Илън Мъск направи завой на 180 градуса, като се аргументира с необходимостта от опазване на околната среда и спря разплащането с криптовалутата, чиято цена започна да пада. Отново след негов „туит“ през май - цената му се срина до 35 хил. долара.

По същото време милиардерът „направи реклама“ на доджкойнът, като обяви, че следващата мисия на „СпейскЕкс“ ще бъде финансирана от въпросната криптовалута, изстрелвайки буквално цената ѝ в Космоса.