Авторката на “Хари Потър” Джоан Роулинг за пореден път разгневи част от последователите си в Туитър, след като отново заяви убеждението си, че съществуват само два биологични пола и те не могат да се променят.

Това стана след като писателката попадна на статия, призоваваща за по-справедлив свят за жените. За да избегнат използването на думата “жени”, авторите на статията са използвали израза “хора, които менструират”.

Хора които менструират? Сигурна съм, че имаше някаква дума за такива. Може ли някой да ми помогне? Wumben? Wimpund? Woomud?” (на английски правилната дума за “жени” е women)

Посланието ѝ предизвика много негативни коментари, което не се случва за пръв път. Миналата година най-популярната авторка в света публично се застъпи за британката Мария Форстатър, което беше уволнена, след като е отказала да се отнася към мъж, считащ се за жена, като към другите жени. Тогава Роулинг написа, че признава правото на всеки да се облича или да се чувства както иска, но не е редно жена да губи работата си, защото защитава факта, че при хората съществуват само два биологични пола - мъжки и женски.

След новите коментари на Роулинг, противниците ѝ опровергаха “трансфобското” твърдение, че само жените имат цикъл - мъжете, родени в тяло на жена, също менструират, посочиха някои хора в коментарите.

Снимка: Getty Images

Много засегнати от мнението ѝ за транссексуалните заплашиха да спрат да я следват и коментираха, че е предала цялото “Хари Потър” поколение. Някои дори заплашиха, че ще горят книгите ѝ, но това не притесни особено писателката, която от години получава подобни заплахи, предимно от хора, недоволни от либералните ѝ възгледи и откритите нападки срещу американския президент Доналд Тръмп.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете още за отношението на Джоан Роулинг към транссексуалните: