Опра Уинфри стана поредният милиардер, който дари огромна сума пари за справяне с пандемията от новия коронавирус. Телевизионната водеща обяви, че ще дари 10 млн. долара в борбата с COVID-19.

"Бях поразена от работата, която тези организации вършат и макар че приоритетът на всички в момента е да останем в безопасност вкъщи, знам, че има много от нас, които търсят начини да им помогнат", казва Опра Уинфри в Инстаграм профила си. 

Част от дарението - 1 млн. долара - ще отиде за нова инициатива, наречена Американски хранителен фонд (America’s Food Fund), която ще помогне за изхранването на местните общности. 

Фондът е съвместно усилие на активиста и шеф готвач Хосе Андрес, основател на World Central Kitchen; главният изпълнителен директор на Feeding America Клер Бабино-Фонтено; холивудският актьор Леонардо Ди Каприо; милиардерката Лорийн Пауъл Джобс и Apple.

Организацията приема дарения в платформата GoFundMe, като вече е събрала над 12,5 млн. долара.

Джеф Безос, най-богатият човек в света, също обяви, че ще дари 100 млн. долара на Feeding America.

Опра Уинфри не конкретизира накъде ще бъдат насочени останалите 9 млн. долара от дарението й, но каза, че ще бъде получено от американците в градове из цялата страна, където е израснала - в Мисисипи, Милуоки и Тенеси.

Помощта в момента е необходима повече от всякога, когато случаите на COVID-19 нарастват, надхвърляйки 1 млн. души в световен план и масовите уволнения, свързани с пандемията. Само в САЩ исковете за безработица достигнаха рекордните 6,6 млн. през миналата седмица.

Вижте повече за Опра Уинфри в Ladyzone.bg.