Обложката на култовия албум на "Бийтълс" "Аби роуд" спасява човешки живот в индийския мегаполис Калкута, при това не в преносния, а в буквалния смисъл на думата.

Плакати с изображението на корицата на дългосвирещата плоча, издадена през 1969 година, предупреждават на градските кръстовища за опасностите при нарушаване на правилата за пресичане на улиците. Тази нагледна агитация за последните няколко месеца е позволила да бъде намален с 20 процента броят на загиналите пешеходци, блъснати от автомобили.

Все повече граждани взимат пример от ливърпулската четворка, която правилно пресича въпросната "Аби роуд" в Лондон именно по зебрата. Към изображението на плаката е прибавен надписът - "Щом като те го могат, защо да не можеш и ти?". Сега жителите на многомилионния град уверено отговарят - "И ние го можем!"

До появата на плакатите всяка година в Калкута се регистрираха около 3000 пътно-транспортни произшествия, при които загиваха 400 души, а различни наранявания получаваха около 2000 души. След появата през месец февруари на пресичащите улицата Джон, Пол, Джордж и Ринго, броят на пострадалите видимо спадна.