В събота песенният конкурс „Евровизия” намери своя нов победител. Италианската рок група Måneskin ("Монескин") триумфира на сцената в нидерландския град Ротердам с песента си “Zitti E Buoni” и донесе първата победа на Италия в конкурса от 1990г. насам. Музикантите спечелиха сърцата на цяла Европа, утвърждавайки се като категоричния фаворит на зрителите, които ги наградиха с 318 точки.

Вокалистът на Måneskin – Дамиано Давид, басистката Виктория Де Анджелис, китаристът Томас Раджи и барабанистът Итън Торкио са приятели още от началното училище. Когато са в гимназията обаче, решават да основат своя група. Кръщават я Måneskin, което на датски означава „лунна светлина”. Идеята идва от датския произход на тяхната басистка, а името е избрано временно, което в последствие да бъде променено с нещо италианско, но това така и не се случва.

Групата започва да свири по улиците на Рим и не остава незабелязана. Вече има няколко успешни сингъла и два платинени албума, които оглавяват италианските класации.

В началото на 2021 г. групата става един от участниците в 71-вото издание на легендарния конкурс „Санремо” с песента “Zitti E Buoni”, написана от музикантите преди цели 5 години. 

Парчето, чието послание е за това колко е важно да останеш верен на себе си, и глам рок стилът на групата впечатляват журито и публиката на конкурса, която ги провъзгласява за победители с повече от 50% подкрепа. Така Måneskin получава правото да представи Италия на 65-ото издание на „Евровизия”. 

Още за групата можете да научите от материала на Ladyzone.bg: