Наближи ли декември, отвсякъде започват да ни бомбардират коледни филми. И не само това – всяка година броят им продължава да нараства. Лошото обаче е, че колкото и да набъбва бройката на коледните филми, структурата, по която те се развиват, не се е променила от години. Всъщност има само 4 схеми, по които може да се развие един коледен филм:

Първи вариант: Лош човек, скръндза, пакостливо дете или незаинтересован баща по някакъв начин точно на Коледа получава просветление за живота си. Разбира, че не е прав и оценява стойността на семейството си.

Снимка: imdb.com

Примери за такива филми:

„Коледна песен” (1951 г., 1984 г., 1999 г., 2009 г., 2019 г.) – историята е клкасика и вероятно затова всички я копират.
„Коледна история” (1983 г.) – детето разбира, че най-добрият подарък е семейството.
„Сам вкъщи” (1990 г.) – това всичко сме го гледали. Детето разбира, че няма нищо по-хубаво от семейството.

Втори вариант: Животът е гаден, лошите са щастливи, добрите страдат. Но точно вечерта преди Коледа се случва чудо и всичко става прекрасно.

Снимка: imdb.com



Примери за такива филми:
„Животът е прекрасен” (1943 г.) – ангел убеждава човека да не се самоубива и после целият град събират пари, за да платят дълга му.
„Едуард Ножиците” (1990 г.) – това е филм на Тим Бъртън и съвсем естествено след гадния живот не следва напълно щастлив такъв. На финала има доста смърт, но въпреки това коледният сняг се превръща в чудо. 

Останалите шаблони и още примери може да видите на сайта LadyZone.bg: