Кръвната група на човек може да повлияе върху уязвимостта му към развитието на COVID-19 - болестта, причинена от новия коронавирус SARSCoV-2, смятат учените.

Изследователите са стигнали до това заключение, след като са изследвали кръвните проби на 2173 пациенти с COVID-19 в три болници в китайските градове Шънджън и Ухан, където се смята, че огнището е започнало в края на миналата година. Те сравняват тази информация с неотдавнашни проучвания за кръвната група на 3594 здрави души в Ухан и 23 386 в Шънджън, пише Newsweek.

Резултатите от научното изследване са представени в medRxiv - уебсайт, където здравните изследователи могат да публикуват проучвания, преди да са преминали през строгия процес на преглед, изискван от научните списания. 

Публикуването на предварителни данни дава възможност на учените да представят своите първоначални констатации по дадена тема и да предизвика дебат с колегите експерти. В случая това може да бъде особено полезно, имайки предвид бързо развиваща се ситуация с пандемията от COVID-19.

Снимка: iStock

Като се вземат цялостно данните, изследователите стигат до заключението, че "кръвната група тип А има значително по-висок риск от развитие на COVID-19" в сравнение с другите типове кръвни групи. Междувременно тези от тип O "имат значително по-нисък риск от инфекциозното заболяване."

Разликата може да се обясни с някои антитела в кръвта, но това ще трябва да бъде проучено в бъдещи изследвания, за да бъде потвърдено, казват специалистите.

Според изследователите проучването може да има последици за здравните работници, лекуващи пациенти със COVID-19, тъй като пациентите с кръвна група тип А "може да се нуждаят от особено засилена лична защита, за да се намали вероятността от заразяване".

Тези хора може също да "трябва да получават по-бдително наблюдение и агресивно лечение" и може да бъде полезно за здравните работници да идентифицират кръвната група на човек като рутинна част от лечението на COVID-19 и други инфекции от членовете на семейството на патогени на коронавирус. 

Те обаче подчертават, че изследването е ограничено и човек трябва да бъде предпазлив при използването на резултатите от това проучване, когато ръководи клиничната практика към този момент. Това проучване насърчава по-нататъшни проучвания, казват авторите.

В момента няма потвърдени биологични маркери, които да прогнозират колко податлив е човек към COVID-19, посочват авторите. Досега обаче данните сочат, че възрастните хора и мъжете изглеждат по-уязвими от заразата и тежкото протичане на болестта.

Към момента в България 94 души са с положителни проби за коронавирус. От тях трима са починали - две жени и един мъж.

Вижте повече за резултатите от изследването в Ladyzone.bg