Да използваш старите пощенски кутии във входа на блока за библиотека ни се стори чудесна идея и затова разговаряхме с нейния двигател Николай Велев – 74-годишен електроинженер, наричащ себе си „пенсионер чиста проба“.

Николай е бил домоуправител на входа цели 20 години и съвсем наскоро е предал щафетата на по-младите. Преди две години той вижда на входа на Морската градина във Варна общодостъпна библиотека, от която всеки може да заема или да добавя книги. Идеята му харесва и решава да я пренесе в техния вход с 30 апартамента.

Всеки дава някаква литература и библиотеката е факт. На шеговития ми въпрос, че на снимките се вижда том на Волен Сидеров и това може да разпали междусъседски страсти в предизборната шумотевица, той отговаря весело „Не съм я видял, но няма проблем да я махнем.“

Николай е израснал в района на „Левски Г“ и е сред първите, нанесли се в новия блок през емблематичната 1989 г. „Огромен блок с половината азбука входове, 240 апартамента – цяло село“ – разказва той и ми споделя болката си, че кварталът е бил замислен с много паркове и спортни площадки. Трябало е да се запазят и петте могили от римско време, но с промените в страната всичко се преобръща и частното строителство надделява дори и над римските могили.

Още такива истории можете да прочетете в LadyZone.bg