Хоакин Финикс спечели награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Жокера" - първа в кариерата му, като холивудският актьор изнесе силно емоционална реч при получаване на наградата, в която не пропусна да защити правата на онеправданите и да даде гласност на безгласните. Вижте част от речта, която Хоакин Финикс изнесе по време на официалната церемония по връчване на наградите "Оскар" 2020.

"Mисля, че най-големият подарък, който ми направи, както и много хора (от кино индустрията), е възможността да бъдем гласът на безгласните. Мислех си за някои тежките проблеми, с които се сблъскваме колективно.

Мисля, че на моменти се чувстваме или сме накарани да се чувстваме, сякаш се борим за различни каузи. Но аз виждам сходство. Мисля, че независимо дали говорим за неравенство между половете или за расизъм, за ЛГБТ права, за права на коренното население или за права на животните, ние говорим за борбата срещу несправедливостта.

Говорим за борбата срещу нагласата, че една нация, един народ, една раса, един пол, един вид, има право да управлява, да използва и контролира друг безнаказано.

Мисля, че станахме много откъснати от естествения свят. Много от нас са виновни заради егоцентричния мироглед и вярваме, че сме центърът на Вселената. Нахлуваме в природния свят и го ограбваме заради неговите ресурси. Чувстваме се в правото си да осеменяваме изкуствено крава и да вземем бебето й, въпреки безпогрешните й ревове от мъка. След това вземаме млякото й, предназначено за нейното теленце, и го добавяме в нашето кафе и зърнени храни."

Вижте цялата реч на Хоакин Финикс в Ladyzone.bg.