Растението Enset (б.р. Абсински банан), което е основен продукт в Етиопия, може да се превърне в суперхрана и спасително средство в условията на климатичните промени, става ясно от ново проучване, пише Би Би Си.

Според учените подобната на банан култура има потенциал да изхранва повече от 100 млн. души в условията на затоплящия се свят. Растението е почти непознато извън Етиопия, където се използва за приготвяне на овесена каша и хляб.

Enset, или още наречен "фалшив банан", е близък роднина на банана. Подобните на банани плодове на растението са негодни за консумация, но нишестените стъбла и корени могат да ферментират и да бъдат използвани за приготвяне на каша и хляб.

Снимка: Wikimedia Commons

Enset е основен продукт в Етиопия, където около 20 млн. души разчитат на него за прехраната си, но на други места не се култивира, въпреки че дивите му родственици, които също не се считат за ядливи, растат чак до Южна Африка. Според учените именно това предполага, че растението може да се отглежда в много по-голям район в Африка.

Според проучването културата може да изхранва над 100 млн. души и да повиши продоволствената сигурност в Етиопия и други африкански страни, включително Кения, Уганда и Руанда.

Прогнозите са, че изменението на климата ще се отрази сериозно на добивите и разпределението на основните хранителни култури в Африка и извън нея, пише още Би Би Си.

Именно заради това нараства интересът към търсенето на нови растения за изхранване на света, тъй като сме зависими от няколко основни култури. Почти половината от всички калории, които консумираме, идват от три вида - ориз, пшеница и царевица.