Тазгодишната „Киномания“(15-29 ноември) предлага на по-големите си зрители три анимации, редом със своеобразен детски кинофестивал. За първи път ще бъдат представени игрални и анимирани кратки филмчета, измислени, заснети, изиграни и режисирани от деца.

Най-новото творение на Уес Андерсън – „Островът на кучетата”, вдъхновен от работата на Акира Куросава и с почит към японското кино, унгарският психо трилър „Рубен Бранд, колекционер” на Милорад Кръстич и превърналата се в класика „Жълтата подводница” на режисьора Джордж Дънинг са трите анимирани заглавия за възрастни.

Както подсказва заглавието, филмът на Дънинг е по сюжет, вдъхновен от непреходния хит на Джон Ленън и Пол Маккартни, а музиката е на самите „Бийтълс”. В лентата музикантите от легендарната група се съгласяват да придружат Капитан Фред в неговата подводница и да отидат в приказната страна Пепърландия, която трябва да бъде освободена от мразещите музиката Сини Скръндзи.

В детския кинофестивал две от анимациите са по обичани детски книги – „Белият зъб” по класиката на Джек Лондон, част от френските предложения на кинофорума, и „Мумините и чудната зимна страна” по поредицата книжки на популярната финландската писателка Туве Янсон, разказваща за създанията с чудати форми, наречени Мумини.

В селекцията за малчуганите е включен и „Светът на Марни” – симпатична анимация за оранжевата домашна котка Марни, която заедно със срамежливо куче Елвис, магаренцето Антон, което си мечтае да стане цирков артист, както и невротичния петел Егберт, се оказват забъркани в опасно приключение и издирвани от полицита, която ги смята за опасни престъпници...

За първи път в програмата на Киномания ще бъдат включени игрални и анимирани кратки филмчета, измислени, заснети, изиграни и режисирани от деца. Селектирани са 10 от най-добрите стоп моушън анимационни филмчета и 10 игрални неми етюди, създавани в продължение на две години по време на детски киноработилници.

Уникалното във филмите е, че деца от 7 до 14-годишна възраст са авторите на сюжетите и декорите, актьорите, операторите и режисьорите на всяка една от лентите.