Водещата на bTV Алекс Кръстева роди първото си дете в края на ноември, точно в Деня на християнското семейство. Два месеца по-късно разговаряме с нея за майчинството, за радостите и тревогите, свързани с отглеждането на малкия Виктор.

Как те промени майчинството?

- Твърде рано е да се каже, вероятно ще ме променя цял живот. Все още опознавам собственото си дете и новото си Аз – да бъда майка. За тези два месеца постигнахме много – от първоначалния шок на това да се прибереш вкъщи с малко човече, което (колкото и да си чел) не знаеш какво да правиш. Първите дни, седмици са истинско изпитание, няма какво да се лъжем! Научих се да спя малко и да ми стига. Все още се уча да бъда спокойна в критични ситуации, това ще го уча вероятно още доста години. Промяната е в това, че в живота ти се появява човек, по-важен от теб самия. Приоритетите се променят… или казано просто – по-важно е да успокоиш бебе, а не да си измиеш зъбите (смее се). 

Кое те изненада в отглеждането на детето?

- Буквално всичко! Нищо и никой не може да те подготви нито за кърменето, нито за коликите, нито за трудното заспиване или успокояване на бебе. Има дни, в които си на ръба на изтощението и такива, в които малките победи (като това бебето да заспи за 5 минути), те карат да се чувстваш все едно си спечелил от лотарията. Имам чувството, че са минали две години, а не два месеца – толкова наситени с емоции дни бяха. Но става все по-лесно и забавно! Надявам се, че колкото повече време минава, толкова по-добре ще се справяме. 

Детето сега се променя с дни. Как се развива комуникацията помежду ви?

- Един от любимите ми моменти е събуждането му след сън – отнема няколко секунди да разбере какво се случва, след това ме вижда и се усмихва до уши… разтапя ме! Вече ми “говори” на неговия бебешки език, смее се – понякога дори насън. Следи ме с поглед, когато се отдалечавам… става все по-интересно! Нямам търпение да чуя гласа му за първи път. 

Таткото с кои домашни задачи помага?

- Не само с домашни, активно помага и с отглеждането на Виктор. За щастие, до себе си имам мъж, който не се притеснява да сменя памперс, да къпе, да приспива, да успокоява, да си играе с бебето. Справя се брилянтно с грижата за дома, пазаруване и готвене – благодарна съм му, защото е голяма опора. 

Цялото интервю можете да прочетете в LadyZone.bg