Дж. Р. Р. Толкин е един от най-големите писатели на XX век и е най-голямото име във фентъзи жанра. Милиони хора по света обичат писателя, но домът, в който големият британски фантаст е живял и е работил, съвсем скоро ще бъде продаден. По тази причина някои от най-големите звезди от филмите „Властелинът на пръстените“ започнаха кампания по набиране на средства, за да купят дома на Толкин и да го превърнат в музей на големия писател.

Снимка: Getty Images

Сред инициаторите на кампанията са сър Иън Маккелън, който изпълнява ролята на магьосника Гандалф; Джон Рис-Дейвис, когото сме гледали в ролята на джуджето Гимли; и Мартин Фрийман, на когото повериха ролята на Билбо Бегинс във филма „Хобит“.

„За разлика от други големи писатели, Толкин няма център, посветен на него. Засега“, написа Иън Маккелън в Туитър.

„Мечтата ни е да превърнем къщата на Толкин в един литературен кът, който да вдъхновява следващите поколения писатели, артисти и създатели на филми“, каза Джон Рис-Дейвис.

Снимка: Getty Images

Кампанията, която стартира на 2 декември, разчита на дарения от почитатели на писателя и на филмите по неговите книги. Целта е да се съберат около 6 милиона долара, които ще са достатъчни да се купи къщата, но организаторите се надяват да съберат по-голяма сума, която да използват за реновация на сградата и за превръщането ѝ в център, посветен на творчеството на писателя.

Още любопитни неща за „Властелинът на пръстените“ може да прочета на сайта LadyZone.bg: