Също като нестандартните събития от 2020, новогодишното празненство беше първото по рода си. В небето за пръв път полетяха стотици дронове, в комбинация с невероятно светлинно шоу. Целият спектакъл се наблюдава дигитално от милиони хора по света.

Организаторът Патрик О'Марни, разказа за стриктната организация, която стои зад представлението: 

"Желанието ни беше да направим нещо съвършено различно тази година. Искахме да изобразим изминалите положителни събития с много светлина, фойерверки и лазери, за да направим хубавите моменти по-значими." 

В новогодишната нощ, над Лондон политат 300 дрона.

"Избрахме темите с кмета на Лондон. Като например фразата "Заглушен микрофон", която всички използваме толкова често по време на работа от вкъщи. Изобразихме и герои като Капитан Том Мур, който спечели любовта на целия свят.

Проектирахме огромна птица, която олицетворява болницата Найтингейл. Искахме точно птицата да открие шоуто, заради драматичното послание, че светът се възражда с разтворени криле" сподели Патрик. 

Организацията се случва тайно, за да не привличат публиката навън на Нова Година.

"Подготвяхме се пет месеца преди това. Нарисувахме дизайна първо на хартия. Работихме с наш софтуер, който ни помогна да организираме цялото шоу предварително. Това ни позволи изключителна точност преди първия полет. Така знаехме точно какво ще видят хората в новогодишната нощ.

Дроновете излетяха пробно само веднъж, през нощта, за да изпробваме илюстрациите. Светлините, които използвахме, бяха много тъмносини, за да са незабележими" разказа Патрик. 

Стотици хиляди хора по света се насладиха и на дрон шоуто, което се случи и в Шотландия.

Ежегодното улично новогодишно парти в Единбург се нарича Хогманей и обичайно, празненствата са зрелищни.  

"Хогманeй е много специално новогодишно тържество за шотландците, които се събират заедно, за да отпразнуват. Ние, като организатори на Хогманeй, трябваше да организираме нещо и тази година, за да отбележим празника." Разказа организаторът Ед Бартлам. 

"Това, което създадохме с визуалния артист Гари, беше нещо уникално и много ново. Имаше и други дрон представления по света, но никъде нямаше творчески екип като нашия – с поет, с художник като Гари, музикални компании и дронове, които съчетахме, за да създадем този филм" добави той. 

Известната шотландска поетеса Джаки Кей пише стиховете, по които визуалният артист Гари Уилсън създава анимациите в небето. След това, специалният софтуер пресъздава скиците на артиста в небето. 

"Повечето репетиции се случваха чрез компютърна симулация. Репетираха по средата на нищото, не в Единбург. Използваха отдалечено поле, но се оказа, че все пак има хора наблизо. Те си помислиха, че дроновете са извънземни и подадоха оплакване в полицията" разказа Ед. 

А ние очакваме с нетърпение да видим хубавите събития, които ще се отразят в небето на следващата нова година.