Банкерка беше застреляна в центъра на Бургас тази сутрин. Задържан е мъж, направил самопризнания малко по-късно, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Жертвата, която е регионален мениджър за морския град на голяма банкова институция, е била намерена простреляна пред магазин за плодове и зеленчуци в центъра около 8 ч.

Най-вероятната причина е отказан кредит за 1,5 милиона лева. Това е основната версия, по която работят разследващите убийството на 54-годишната Павлинка Йовчева.

Жертвата е регионален мениджър за Бургас на голяма банка и е отговаряла за кредитите на граждани и малки фирми. Убиецът, който се е предал сам два часа след убийството, е имал бизнес с преработка на билки и гъби в сунгурларско село. Бизнесът му не е вървял в последната година, 57-годишният мъж е изпитвал затруднения да обслужва кредита си, за това поискал нов, с който да покрие старите си задължения. Но получил отказ.

Жената е разстреляна с един куршум в гърдите, от близко разстояние. Районът е оживен, а убиецът не се е крил. Отдалечил се бавно и очевидци на убийството са могли да го опишат подробно. Предполага се, че е следил жертвата в продължение на дни.

Павлинка Йовчева е дългогодишен банкер. От няколко години е регионален мениджър „Банкиране на дребно" в голяма банка в Бургас. Според колегите й се ползва с отлична репутация и е позната сред клиентите като уважаван професионалист.

Убиецът - 57-годишният Любомир Симеонов, се занимава с изкупуване на гъби и билки. В последната година бизнесът му не вървял, складът му в сунгурларското село Черница е затворен от месеци, притискал го и съдия-изпълнител.

Хората в селото го знаят като затворен и неконтактен човек. Само два часа след разстрела, Симеонов се предал в полицейското управление в Сливен. Извършил убийството с незаконен пистолет „Макаров", с изтрити номера. Като мотив посочил отказания банков кредит.

Мъжът е задържан за 24 часа, по случая работи Окръжна прокуратура в Бургас. По неофициална информация, преди две седмици Симеонов е подал жалба в Икономическа полиция срещу банкерката. Според източници на bTV има вероятност да става въпрос за изнудване от нейна страна.