Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е невинен за присвояване на 50 000 лв. от бюджета на МВР. Това реши Софийският градски съд днес. От прокуратурата поискаха от Цветанов да получи 5 години затвор.

Това е първото от трите дела, заведени срещу бившия МВР шеф, по което той чу присъдата си. Държавното обвинение поиска и конфискация на половината му имущество, както забрана да заема държавна длъжност в следващите 5 г. Съдия Десислав Любомиров обаче оневини Цветанов. След пледоариите по делото ексминистърът се извини на българския съд.

Процесът започна за 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Според прокуратурата бившият вътрешен министър е присвоил пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров. Престъплението било извършено в периода от 23 декември 2011 г. - май 2012 г.

На Тодоров било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по Закона за МВР, в общ размер на около 50 000 лева. МВР беше конституирано като граждански ищец по това дело и представи иск за парите.

Решението е на първа инстанция, а прокуратурата обяви, че ще го портестира. „Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден”, коментира Цветанов. Той посочи, че днес не желае да говори много и иска да запази по-добра дипломатичност и каза, че ще изчака произнасянето на следващите две съдебни инстанции. Адвокатът му Менко Менков определи решението на съда като огромна крачка за българско правосъдие. Той очаква всички дела срещу Цветанов да завършат с оправдателни присъди.

По друго дело Цветанов е подсъдим, че поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та, чийто обект е Орлин Тодоров. В края на седмицата се очаква да започне и третото дело срещу за незаконното послушване.