Седем души са с обвинения след зрелищната акция на ДАНС и прокуратурата на граничен пункт „Лесово”, съобщиха от държавното обвинение на специална пресконференция в понеделник. Вчера бяха арестувани служителите от две смени на пункта.

Началникът на „Лесово” Димитър Колев е обвинен като ръководител на престъпна група за взимане на подкупи. Заедно с него са обвинени и шефовете на смените, както и митнически инспектори.

По думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с тези седем души най-вероятно не се изчерпва кръгът на хората, на които ще бъдат повдигнати обвинения.

Той уточни, че акцията е била извършена след дълга подготовка и е започнала в момента, в който един от началниците на смяна е предал на началника на митницата плик с пари.

До момента са извършени 94 обиска, от които 47 на служебни помещения и домове. Общо са намерени и иззети над 220 хиляди лева. Парите са били в склад с дрехи на служителите, където са били съхранявани от тях.

Разпитани са 14 свидетели, сред които са и шофьори на камиони от Украйна, Молдова и Румъния. Те са давали различни суми на митническите служители "за почерпка" и за да не преминат през митническа проверка. Сред свидетелите има и служители на митниците, обясниха от прокуратурата.