Октай Енимехмедов, нападнал Ахмед Доган с газов пистолет, ще излезе от ареста. На закрито заседание вчера Софийският апелативен съд е изменил мярката му за неотклонение в домашен арест, съобщиха от пресцентъра на магистратурата.

На 26 февруари т.г. Софийски градски съд осъди Енимехмедов на 3 години и 6 месеца затвор. Той бе признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство. Прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган.

Младият мъж насочи пистолет срещу почетния лидер на ДПС на 19 януари 2013 г. по време на годишната конференция на Движението в НДК.

Присъдата беше подписана с особено мнение от един от съдебните заседатели по отношение на тежестта на наказанието. Той смята, че е трябвало младежът да бъде осъден на 1 година и 1 месец затвор.

Десетки журналисти посрещнаха младия мъж на излизане от ареста. Октай обеща да даде интервюта в близко бъдеще. На излизане той носеше единствено сак с дрехи.
Близките на Октай Енимехмедов го очакваха да се прибере в родния си дом в блок 24 на бургаския комплекс "Славейков". Неговият брат Метин, известен от теливизионен риалити формат, си беше у дома, но отказа да застане пред камера.

Съседът Кирил Проданов, който живее врата до врата с Октай, се зарадва на новината, че младежът е освободен от ареста. "Той е много хубаво момче, поне такива са нашите впечатления. Аз не го познавам като студент, но тука като комшия много добре го познавам. Разбира се, радвам се, че това момче е освободено, защото за мен е едно коректно и много хубаво моме. Това мога да кажа”, заяви Проданов.

Съседите на Октай го харесват и се радват, че ще излезе от ареста, макар да не оправдават постъпката му.

„Настроенията, които улових по време на централния съвет на ДПС, нашите членове и симпатизанти са тотално разочаровани, но утехата е,че прокуратурата протестира това решение. Делото не е приключило. Решението на първа инстанция е само един етап от съдебен процес, който очакваме да завърши със справедлива присъда”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.