Окръжната прокуратура в Кърджали ще поиска доживотен затвор за 18-годишния младеж от Джебел, който умъртви с особена жестокост млада жена и невръстното й дете в Джебел и ги ограби.

Разследващите престъплението бързо стигнаха до действителния му извършител - 18-годишният наркозависим Мерт Мехмед, който убил самотната майка Джейлян Юсуф, с която имал интимна връзка, и 7-годишната й дъщеря Джейда за 300 лева и два телефона.

Посякъл си с брадва, след това  се прибрал при майка си, хвърлил кървавите дрехи в коша за пране, сменил SIM картата на телефона си и заспал. На следващия ден дори отишъл с майка си да пазарува - купил си нов мобилен телефон и маратонки.

"Вчера срещу категорично доказания убиец Мерт Мехмед е повдигнато обвинение за двойното убийство, извършено с особена жестокост. Законът предвижда три наказателни възможности – лишаване от свобода за срок от 15 до 20 г., доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Аз ще поискам от съда доживотен затвор. Превъзпитанието на такъв човек и връщането му в обществото е прекалено трудно", коментира окръжният прокурор Светлозар Лазаров.

„Ужаси ме това, че при разпитите не видях в очите на това момче и грам желание да преосмисли извършеното”, посочи комисар Петко Деведжиев, областен директор на МВР в Кърджали. Той и колегите му разпитали общо 11 души, за да разплетат случая, след като Мерт направил пълни самопризнания.

При задържането му били констатирани и характерните охлузвания след скачане през балкон.

Майката отрича да е знаела за престъплението, въпреки че сама е изпрала окървавените дрехи.

Младежът е стар познайник на полицията. Още през миналата година, когато бил непълнолетен, е извършил 6 престъпления, за едно от които е осъден на пробация, а по останалите делата му са висящи. Всички са за кражби на пари от търговски обекти.

Делото за двойното убийство ще влезе в съда най-рано след два месеца.