Тричленен състав на Софийски апелативен съд потвърди оправдателните присъди по делото, станало известно като „Цонев, Сантиров, Попов”, съобщиха от съда. Това е поредна победа на бившия военен министър Николай Цонев над прокуратурата.

Решението с дата 14 февруари 2014 г. може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

До обжалването се стигна, след като на 29 октомври 2012 г. Софийски градски съд оправда Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по дело за даване на подкуп. Според обвинението магистратът трябвало да бъде посредник в схема, в която следователят Петьо Петров (известен с прозвището Пепи Еврото, днес началник на столичното следствие) трябвало да получи рушвет, за да „смачка” разследване.

Цонев, Сантиров и Попов бяха зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. Пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал, в който се виждаше как зам.-градският прокурор на София Роман Василев нарича Николай Цонев „абсолютен престъпник”. По-късно той беше наказан заради думите си.

"Когато приключи делото на трета инстанция, ще заведем дело срещу прокуратурата", коментира бившият военен министър Николай Цонев след като беше оправдан от СГС по делото за подкуп.

Общо срещу бившия министър се водеха 4 дела – три в цивилен и едно във военен съд. До момента присъдата навсякъде е една и съща: „Невинен”.