Операция с кодово название „Универсалният” постави на прицел ДДС измамите и вноса на хранителни продукти на територията на страната от европейската общност, разкри министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Лидер на набелязаната група е син на бивш министър на земеделието от 1992 до 1994 година, каза Цветанов. В групата участва и дъщеря на бивш митнически служител, както и небезизвестният Мравката, лице, което е съпричастно към убийството на Бай Миле и е бил задържан в онзи период, сподели вицепремиерът пред журналисти в Благоевград.

„Част от криминалните структури в България през годините на прехода са били част от политическите среди на държавата. По този начин се е получавала една симбиоза, която е генерирала огромен финансов ресурс, който се е разпределял между субектите, които са участвали в управлението на страната,” коментира министърът.

Нещата са взаимосвързани и лесно може да се определи кой по какъв начин в годините на прехода е успявал да навлиза в територията и да прави бизнес с политическа подкрепа и криминални структури, добави Цветанов.