За по-малко от 48 часа полицаите от ОДМВР-Пловдив са установили и задържали извършителите на бруталното нападение срещу 93-годишната Дона Чернева. Това съобщи пред bTV главният секретар на МВР Георги Костов. Възрастната жена от Ръжево Конаре беше пребита в своя дом заради пенсията си.

Физическият извършител е 27-годишен рецидивист от Дълго поле с излежана присъда за убийство. Като помагач е действал друг 35-годишен мъж. Той е от Ръжево Конаре.

Двамата опитали да изгорят шапката и ръкавиците, с които е извършен грабежът. "Извършителите са показали къде е изхвърлен портфейла  на жената, изхвърлен е в един кладенец, портфейлът е изваден", заяви комисар Георги Георгиев, зам.-директор на ОД на МВР-Пловдив.

Грабежът в Ръжево конаре стресира хората от селата в Пловдивско. От полицията в Пловдив обаче казват, че няма увеличение на случаите на дръзки посегателства над възрастни хора спрямо миналата година. Само за последните 10 дни обаче полиция и прокуратура са разкрили 7 такива грабежа в магазини и над хора, както и 10 кражби.

Осъжданият за убийство Андон Митев живее в съседното село Дълго поле, а Георги Лазаров е от Ръжево Конаре. Местните ги познават добре. Казват, че са нападали и други възрастни хора, но те не говорели от страх.

„Преди години беше утрепал един пенсионер за три лева и ето го - влиза, излиза и отново”, коментира Ангел Тачев, жител на село Ръжево Конаре.

Пред камерата на bTV синът на Дона Иван Чернев разказа, че на 9 март малко след 19:00 часа се разделил с майка си и тръгнал към Пловдив. Час по-късно била нападната от мъжа, който търсел пенсията й.

На сутринта неин съсед я заварил и съобщил за престъплението. „Аз я заварих стресирана, не можеше въобще да ходи, беше синя, посиняла”, разказа синът.

Силно разстроен, той каза: „Аз, ако бях се върнал, щях да го нарежа, да го изпратя на г-жа Бъчварова да види какво се случва в селата, не да ни тупат от ЕС, че сме първенци. Ние сме последната държава в света”.

Другият син на нападнатата каза, че „тук има хора злонамерени” и затова семейството вземало пенсията на Дона, купували каквото трябва и не оставяли пари при нея. „Жестокостта си я обяснявам с безработицата на младите хора”, каза още той.

Двете снахи на възрастната жена казаха, че тя не желае да остава с тях в Пловдив, но може би все още не осъзнава напълно какво се е случило.

„Според мен, не са толкова тежки нараняванията, но психическият страх е много силен. Тя има дух, но как ще легне и ще заспи?”, запита едната от тях.

Кметицата Йовка Аврейска разказа, че в Ръжево Конаре преди 10 години е имало подобен инцидент. Тя призна, че има проблем с уличното осветление, като от общината са й обещали, че той ще бъде разрешен.

Стана ясно, че полицаите, които се грижат за сигурността на няколко села в региона, даже нямат служебен автомобил.