Дали 5-те милиона джакпот от тотото, станали обект на опит за измама, ще бъдат върнати в играта на спортния тотализатор още този четвъртък, ще стане ясно утре.

Решението трябва да вземе Комисията по хазарта.

Една нереална шестица

Четири минути са необходими на служителите от тотото, за да спрат хакерите в края на юни. Сигналът влиза още докато се обработват числата от нереалната шестица.

„Има там едни технологии, които да кажа образно всети навсякъде зелено, че всичко е вярно и точно, и там, където се опитват, светва червено”, обяснява директорът на Дирекция "Обработка и контрол на тиражите" в тотализатора Мария Янева.

От този миг започва 40-дневното наблюдение със СРС-та на хакерите – те са двама братовчеди от Варна, опитали да измъкнат сумата с фалшив фиш.

Според служителите на тотото, не е възможно в тяхната схема да има информация от вътрешен човек. Младежите са заловени на доста ниско ниво на защита, а в тотализатора защитните мрежи са между 10 и 20.

От тотализатора се хвалят, че няма служител, който да знае всичко и преодоляването на всички нива на защита е почти невъзможно.

Шок

В математическата гимназия във Варна, чийто възпитаник е един от двамата младежи, са в шок. Учителите на 19-годишния Николай Маринов го описват като амбициозен, но самостоятелен.

Момчето учи в паралелка по информатика, където балът за влизане е сред най-високите в цялата страна. Завършва 12-ти клас само с една петица.

„Не е от състезателите, които достигат до национално равнище, тъй като е индивидуалист. Индивидуалист и ако реши, заема се, работи и гони резултат”, казва Катя Петрова, класен ръководител на Николай Маринов.

Абитуриентът е участвал в разработката на електронен дневник - софтуер за автоматизиране на училищната документация.

Това са много пари

Ако 5-те милиона бъдат включени в следващия тираж, джакпотът ще стане около 8 милиона лева, което го прави третият по големина в историята на тотото у нас.

Засега съдбата на парите остава неясна, както и тази на двамата варненци, които и в момента са в ареста. Съдът ще гледа отново мерките им след два дни.