Почти пет часа Специализираният наказателен съд решава остават ли в ареста шестима от членовете на разбитата в сряда в столицата група за поръчкови убийства, палежи и търговия с дрога и незаконни цигари.

В крайна сметка магистратите постановиха постоянно задържане на всички, освен Ангел Ангелов, който ще бъде под домашен арест.

Бяха разпитани общо 16 свидетели, от които двама - със скрита самоличност.

Прокуратурата настояваше шестима, от общо осем първоначално арестувани, да бъдат задържани за постоянно. На двама мерките за неотклонение по-рано бяха заменени с по-леки.

Сега съдът мотивира решението си за постоянен арест с риска обвиняемите да извършат ново престъпление.

Като лидери на престъпната група бяха посочени Мила и Мартин Георгиеви, майка и син. Мила Георгиева е дъщеря на бившия началник на митниците Христо Кулишев.

Днес в залата бяха тя, Михаил Георгиев, Георги Божилов, Ангел Ангелов, Мирослав Стоянов и братът на Георгиева Максим Кулишев.

В дома на Кулишев са открити 168 грама марихуана, които той твърди, че е използвал за лечебни цели. В крайна сметка съдът реши, че състоянието му позволява да остане в ареста.

Според защитата, свидетелските показания са в противоречие, а веществени доказателства няма. Стана ясно и че при обиските не е намерено никакво незаконно оръжие.

В престъпната група има сериозни семейни връзки – сред задържаните са бившият съпруг на Мила Георгиева, доведеният и биологичният й братя.

Последният, Ангел Ангелов, е и единственият от изправилите се днес пред съда, който остава под домашен арест. Причината - има болно дете.

Мартин Георгиев (синът на Мила Георгиева) и Пламен Цеков все още се издирват.

Според събраните доказателства, групата е действала от лятото на 2013 г. и по нейно решение са извършени три неуспешни опита за убийства.

В графата с „провалените мисии” на групата е стрелбата срещу Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа и сочен за дясната ръка на Евелин Банев-Брендо. Групата се е опитала да ликвидира и Радостин Бързанов и Тихомир Дочев.