Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи (МВР) се разбраха да започнат масови проверки на охранителите.

Решението за това беше взето на извънредна среща между главния прокурор Сотир Цацаров и ръководството на министерството, а поводът е побоят на младеж от охранители на Околовръстния път на София. Биячите се оказаха гардове на подсъдимия за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици Ивайло Борисов – Ториното.

От Прокуратурата поискаха и електронен регистър, в който да се вписват колите, ползвани за лична охрана и ескорт.

„Инцидентът на Околовръстното шосе в София е поразяващ със своята наглост и съзнание за тотално несъобразяване със законите и обществения ред. Разпоредили сме контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се законът по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават“, обяви след срещата Цацаров.

Той каза още, че ще има „нулева толерантност“ към практиката на кортежи пред заведенията, по автомагистралите и по улиците, които „демонстрират тотална наглост и беззаконие“.

Проблем е арогантното държание на пътя, а не е професионализмът на колегите от Столичната дирекция“, коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

„Още от днес ще стартира специализирана полицейска операция, която цели привеждане в известност на този тип рискови групи, които носят дискомфорт на гражданите и са предпоставка за инциденти като този“, каза още Костов.

Ще бъде обърнато и специално внимание на  Ивайло Борисов – Ториното. (Вижте ексклузивно интервю с него за bTV).

По-късно днес ще стане ясно дали задържаните за побоя ще останат в ареста. Грози ги затвор до пет години за хулиганство и до 10 години за средна телесна повреда.