на живо

"Лалето" – любимият ресторант на футболен Мадрид

Серхио Рамос, Фернандо Торес и Висенте дел Боске са сред най-честите клиенти

Погледнат отвън, ресторант El Tulipan (от исп. "Лалето") изглежда просто като едно от хилядите квартални заведения, които ще срещнете в Мадрид. Веднъж прекрачили прага му обаче, няма как да не ви връхлети усещането, че тук буквално "ухае на футбол".

Намиращ се в мадридския квартал Саламанка, ресторантът е любимо място за похапване на голяма част от футболните величия на испанската столица. Няма никакво значение, че интериорът му е изключително семпъл, а тристепенно меню излиза около 30 евро. "Лалето" разполага само с 16 маси и не е никак чудно, че заради ексклузивната му клиентела е почти невъзможно да се намерят свободни места без предварителна резервация.

Капитанът на "Реал" Мадрид Серхио Рамос, нападателят на "Атлетико" Фернандо Торес и треньорът, извел Испания до световна и европейска титла – Висенте дел Боске, са сред честите посетители на ресторантчето. Повечето от звездите са оставили снимка с автограф или фланелка за спомен, които собственикът Анхел Перес е окачил гордо по стените на заведението. В колекцията му има над 2500 фланелки...

"Лалето" отваря врати още през 40-те години на миналия век. Името е по идея на бившия собственик Хуан Фелипе, но днес никой не може да си спомни каква е историята зад него. Всички обаче знаят колко запален привърженик на "Атлетико" е бил Хуан Фелипе. "Хуан се сприятелява с голяма част от футболистите на "Атлети" по онова време и те му стават редовни клиенти. Тогава по стените е имало фланелки само на любимия му тим, никой друг отбор не заслужавал такава чест", разказват през смях от персонала.

През 80-те на работа в заведението постъпва Анхел Перес, настоящият му собственик. След като той поема управлението през 1988 г., славата на ресторанта сред мадридските футболни звезди нараства още повече. Ястията, които се предлагат, са най-вече морски дарове, а рецептите са от района на провинция Астурия. Зеленчуците за гарнитура пък се отглеждат във ферма, която е собственост на ресторанта и се намира в близост до Мадрид.

Макар също да е фен на "Атлетико" като своя предшественик, Анхел нарушава традицията и започва да слага по стените фланелки на клубове от всички краища на Испания. Сред големите атракции са екипи на Лео Меси, Луис Суарес и Неймар с автографи на звездите.

"Един от редовните ни посетители е Икер Касияс. Идва тук още от първите си сезони в "Реал". Всеки път, когато се прибере от Порто, се отбива", разкриват от "Лалето". В заведението има специален кът, посветен на вратаря. На една от снимките, окачена в рамка, Сан Икер е написал: "На моя приятел Анхел. "Лалето" също е Галактико (прякор, с който испанската преса нарича звездните попълнения на "Реал")."

Някои от именитите посетители – като Дел Боске, например, нямат нищо против да се насладят на специалитета на заведението – риба в доматен сос, докато на съседната маса ентусиазирано си шушукат футболни фенове. Други – като Серхио Рамос, предпочитат да затворят заведението само за себе си и свои приятели, за да хапнат необезпокоявано. Подобен сценарий обаче едва ли е възможен, след като наскоро спортният ежедневник "Ас" нареди "Лалето" сред 10-те любими места на ловци на автографи и селфита в Мадрид...

Тагове:

футбол