Натоварен с ядрени бойни глави или не, прелитането на руския стратегически бомбардировач Ту-95 в близост до въздушното пространство на НАТО-вска държава е ритуал – както за Москва, така и за западните съюзници.

Гигантският самолет е на служба в Светските военновъздушни сили от разгара на Студената война – 1956 г. Машината има вид, който просто не може да се сбърка – заради огромните стреловидни криле и турбовитловите двигатели. Техните витла се въртят със скорост, по-висока от тази на звука и заради това Ту-95 носи титлата „Най-шумен самолет в света”.

Бомбардировачът може да прелети 15 000 километра с максимална скорост от 920 км/ч. 6-членният екипаж работи при не твърде луксозни условия, но пък разполага с поразяващия потенциал на малка държава – 15 тона свободно падащи авиобомби или няколко ракети „Въздух – Земя” с които Ту-95 може да предизвика ядрен апокалипсис без даже да доближава целта.

Именно такъв бомбардировач хвърля и „Цар Бомба” – най-мощното ядрено оръжие, детонирано някога.

Ту-95 кръстосват небесата на света от постъпването си на въоръжение. Тренировъчните им полети вдигат по тревога 3 поколения пилоти от САЩ, Великобритания, Канада, скандинавските страни и др.

Снимките на западни изтребители, които съпровождат съветския бомбардировач, го превръщат в символ на съветската бойна авиация. На врага. На цялата Студена война.

Не е случайно и че НАТО-вското му название е Bear (Мечка). Руснаците нямат против, за тях грамадният шумен бомбардировач е национална гордост.

От 2007 г. насам Ту-95 отново облитат въздушните пространства на западните съюзници. След многочислени модернизации, вече е сигурно, че ще го правят поне до 2040 г.