С камбанен звън и молебен във всички български храмове се отбелязват тържествено 150 години от учредяването на Българската екзархия. 

Снимка: Ладислав Цветков

В този благословен от Господа Бога ден, преди 150 години, православният български дух тържествува, защото след дългите столетия на духовна и политическа зависимост се отстранява една историческа неправда и нашата обща духовна майка, Православната ни църква, се възражда за нов живот, се казва в патриаршеското и синодално послание на партиарх Неофит за годишнината.

Снимка: Ладислав Цветков

В него се припомня, че това историческо за всички нас събитие е извършено с официален държавен акт ферман на султан Абдул Азис от 27 февруари 1870 г., с който се увенчават вековните усилия на нашите предци за постигане на духовна свобода и независимост.

Снимка: Ладислав Цветков

"Малко повече от столетие след унищожаването и на последната крепост на свободния български дух - Охридската българска архиепископия, народът ни отново се сдобива със своя автономна Православна църква - Българската екзархия. Годините след учредяването на Българската екзархия донесоха и продължават да носят на православния български народ нова слава и нови поводи за заслужена гордост, но с тях дойдоха нови и различни в сравнение с предишните изпитания", отбеляза още патриарх Неофит.

Снимка: Ладислав Цветков

Днешната дата е важна, тя ни напомня колко е важно да имаме своя национална идентичност, да имаме духовност, да имаме стожер, заяви и президентът Румен Радев.

Междувременно единодушно със 177 гласа "за" парламентът прие декларация по повод 150 години от създаването на Българската екзархия. Текстът на декларацията е подкрепен от всички парламентарни групи в Народното събрание.

"След появата на бленуваното от векове свободно Отечество, Екзархията още по-настойчиво подкрепя желанието на българите, останали извън пределите на Княжеството за духовно обединение. Екзархийските духовни и просветни центрове се превръщат в ковачница на "строители" на българската държава - интелектуалци, държавници, политици, преподаватели, общественици, военни дейци и не на последно място - смели революционери", пише в декларацията.