Зорница Русинова беше избрана за нов социален министър.

Тя наследи на поста Ивайло Калфин, след като 135 депутати гласуваха за кандидатурата ѝ, 68 се4 обявиха против, а осмина от народните представители се въздържаха.

Рокадата беше подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ), АБВ и БДЦ. Против гласуваха от "БСП лява България", ДПС и "Атака".

Парламентът гласува и решение за структурни промени в правителството, с които вицепремиерите вече ще са трима, вместо четирима.

Същевременно Ивайло Калфин се оттегли и от депутатското си място, на което имаше право, след като напусна кабинета.

„Виждам, че продължаваме да пречим на някои хора за монопол в лявото пространство, но така ще бъде”, коментира той по време на дебатите преди гласуването на номинацията на Русинова.

„Нямам намерение да правя отчет, но днес се чува малко думичката труд. За 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите от труд и намалява безработицата.

Очевидно всички ние с подкрепата на парламента сме постигнали резултати. Направихме важни промени в социалното законодателство, сигурно не са безспорни, но за мен социалната политика не бива да замества доходите от труд”, каза още Калфин.

„Усилията ни бяха насочени към социалната справедливост. Ако се отмени пенсионната реформа, трябва да се обясни защо се прави това. Грижата на държавата трябва да отиде към здравеопазването”, смята той.

Преди избора Зорница Русинова заяви, че за нея социалната политика има три принципа – диалог, активност и съпричастност.

Тя каза, че ще следва тези три принципа в мандата си. Русинова благодари на Калфин за реформите, които са започнали, а той от своя страна обеща да ѝ помага с експертните си познания.

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Има и магистърски степени по българска филология и английска филология от СУ „Св. Климент Охридски“.

Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 г.

Била е зам.-министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013 г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

От 19 ноември 2014 г. Зорница Русинова отново е зам.- социален министър.

Има дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 201”, проект „Красива България”.

Вижте още във видеото: