Рудник „Ораново” не плаща концесията си и работи без одобрен план съдържание и обхват на дейностите. Това заяви икономическият министър Драгомир Стойнев, който пристигна в рудника след информацията за смъртта на 49-годишния Асен Грънчаров.

Стойнев представи данни от изготвен доклад, показващи за редица нарушения в рудника, случвали се със знанието на администрацията на икономическото министерство. „Не са плащани концесионните такси в полза на България за второто полугодие на 2011 и за цялата 2012. За тази година се работи без одобрен годишен работен план.

Администрацията на МИЕ е знаела това и си е затваряла очите”, заяви той. По думите му тази „престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес” ще бъде пресечена.

„Ако е не е одобрен годишен работен план на дейностите, администрацията е можела да забрани работата в мината докато концесионера се издължи”, заяви още министъра, уточнявайки, че преди три години е трябвало да се приеме наредба за съдържанието и обхват на годишните проекти.
Стойнев намекна и за възможно отнемане на концесията на собственика на „Ораново.” „Като извадим двете затрупани момчета, остават само няколко метра, ще вземем мерки. Има правила и държавата ще си дойде на мястото.

Икономическият министър посочи и небрежност от страна на двама свои предшественици. „Делян Добрев е заявил, че всичко е изрядно, въпреки че не е плащано, а през април 2013 г. специална контролна група идва и контролира дейността и казва, че работата може да продължи. По времето на служебния министър значи безхаберието в продължило”, категоричен беше Стойнев.

Няколко часа след министъра в мина „Ораново” пристигна и концесионерът Красимир Михайлов-Паргов. „Мината има цялостен работен проект за 35 години. 111 000 лв. – това са задълженията за концесия. Мината беше освободена от концесионни такси пет години. Когато мината тези пет години, ръководството на мината помоли Министерството на енергетиката дружеството да бъде освободено от това задължение. Плащаше се, дойде време да не плащат на мината, откъде да се плати това концесионно възнаграждение?” попита Красимир Михайлов.

Той заяви още, че не плаща концесионните такси, защото ТЕЦ „Бобов дол” дължи на мината 3 млн. лв., а НЕК дължи на ТЕЦ-а 10 млн. лв. Той попита реторично кой е принципалът на НЕК и трябва ли да си изплати задълженията.

Красимир Михайлов съобщи, че тегли кредити, за да плаща заплатите на миньорите, но те получават възнагражденията си редовно. Той описа евентуалният социален ефект, ако бъде отнета концесията: ще бъдат загубени 50 млн. лв. БВП, които се произвеждат годишно в мината, няколко десетки служители ще останат без работа, а контрагентите на фирмата ще загубят работа.