Предупреждения за потенциално опасно време са обявени за събота, 28 май.

В пет области – София област, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово, ще е в сила втората степен за опасно време с оранжев код. По тези места се очакват краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки, които да започнат в следобедните часове и през нощта срещу неделя.

Очакваните локални количества валеж са до 40-50 mm.

За Кюстендилска област, Пернишка област, София-град, Видин, Монтана, Велико Търново и Русе е обявен жълт код за потенциално опасно време.

Там също с напредването на деня и през нощта срещу неделя се очакват краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Локалните количества валеж ще са до 25-35 mm. 

Още преди обяд днес над Западна България, а след обяд и над централната част от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има и градушки.

Преди обяд ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд в северозападната половина от страната ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Ще бъде все още топло с дневни температури между 28 и 33 градуса, но след пладне от северозапад ще започнат да се понижават.