Прието е решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия, право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небитови крайни клиенти. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет. По думите му това решение се обсъжда от доста време.

Компенсацията ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която фирмите определиха като крайно недостатъчна.

Периодът на подпомагане ще бъде от 1 октомври тази година до 30 ноември 2021 г. Компенсациите ще се изплащат до края на календарната година.

Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия.

Полагащата се сума за компенсация ще се изчислява на база на потребената енергия в мегаватчаса и фиксирната ставка за подпомагане. Бюджетът на програмата е в общ размер на 450 млн. лв.

„Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни Янев.

Снимка: Ладислав Цветков

До 5 дни трябва да се изготвят образците за договорите, първите компенсации се очакват със следващите фактури за електроенергия.

По отношение на извънборсовите търгове, които бяха предложени от работодателските организации, министърът на енергетиката Андрей Живков заяви: „Имаше ясно становище на КЕВР – това е сериозно нарушаване на пазара, което е недопустимо“.