След десетилетия чакане, най-накрая къщата музей на Пейо Яворов в София ще бъде ремонтирана.

Тя е построена в началото на ХХ в., а семейството на поета е живяло в нея между 1912 и 1913 г.

От години обаче емблематичната сграда на улица „Г. С. Раковски“ е в окаяно състояние –  тя е реституирана през 1993 г. и оттогава не ѝ е правен дори козметичен ремонт.

Имотът е частна собственост, но в него се намира държавен музей.

Днес около фасадата ѝ беше вдигнато скеле.

Ремонтът ще бъде козметичен – предвижда се освежаване и пребоядисване на фасадата, разчистване на градината, почистване на паметника и поставяне на охранителна система и камери.

При добри метеорологични условия ремонтът трябва да е приключил до края на месеца, каза Васил Панчев – управител на фирмата собственик на имота.

Панчев е разговарял с министъра на културата Вежди Рашидов и е предложил държавата да придобие имота.

За мен това е лично убеждение – че такива паметници трябва да са към музеите. Ако държавата прояви интерес към този имот, няма да има пречки от моя страна, увери Панчев.

„Лично за мен не е от кой знае какво значение каква ще е стойността на обезпечението, тя може и да се символична и да не е адекватна на стойността на къщата, но аз съм готов да я приема – такава, каквато бъде взаимно договорена“, каза Панчев.

За да бъде спасена обаче, къщата се нуждае от цялостен ремонт. От шест години има одобрен проект и разрешително, но имотът трябва да стане собственост на държавата, за да се започне работата.

„Този проект дава възможност да се укрепят стените. Ще се стеснят стаите, не повече от 10 – 12 см, но сградата ще бъде достатъчно стабилна, за да може след това са изградим нова експозиция“, казва директорът на Националния литературен музей Пламен Крайски.

Експонати има достатъчно – преди да бъде реституиран, музеят е бил разположен и на трите етажа. Някои от вещите на Яворов и Лора не са показвани повече от 20 години.

„Става дума за пистолета, с който той слага край на живота си, някои принадлежности, неща лични на Лора, негови, не малко ръкописи“ разказва уредникът на къщата музей Иво Милтенов.

За нощта на музеите, когато ремонтът трябва да е приключил, в двора на къщата ще бъде открита изложба наречена „Път, на който не съзирам края“.