В Пазарджик в понеделник се провежда заключително заседание по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на омраза и антидемократични идеи.

Дали присъдите ще бъдат чути още днес обаче не е ясно. Заседанието започна с изслушването на останалите петима от подсъдимите. След това прокурорът има право на реплика на защитата, а адвокатите право на отговор. В края на съдебните прения, 13-те подсъдими имами имат право на последна дума.

Според обвинението подсъдимите са част от нелегалната ислямистка организация „Ал Уякф Ал Ислями" и са проповядвали антидемократична идеология, отричайки принципите на демократизма и върховенството на закона.

Българският клон на организацията е имал общ бюджет от над 200 000 евро. На заплати от между 200 и 600 евро месечно са били почти всички подсъдими. Те са организирали дейността си срещу националната сигурност на страната, нарушавали са правото на свободен избор на вероизповедание и равенство на половете.

Те са обвинени в разпространение на антидемократична идеология и членуване в нерегистрирана организация по законно установения в страната ред. След приключване на задължителните за съдебния процес процедури, съдът трябва да се произнесе с осъдителна или оправдателна присъда.

„Делото е скалъпено. Политическа игра от 2005 г. насам, от която със своите умение политиците се възползват да противопоставят общностите, за да повдигат духа на своя електорат. Големият проблем е, че се насажда страх и омраза”, коментира пред bTV един от подсъдимите Али Хайредин.

В същото време пред съда присъстваха представители на националистически организации, въпреки че пред сградата бе спокойно, за разлика от големите демонстрации при предишни заседания на съда.

Лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки изрази изненадата си от показанията на двама от защитените свидетели. „Предполагаеми твърдения за проповеди на Ахмед в циганската махала, в която призовават за промяна за държавното устройство, в джихад, който обяснява, че няма нищо лошо в рязането на глави, по повод събитията в Сирия. Чух неща, които директно призовават към разделение на българското общество, които са ислямски фанатизъм и фундаментализъм и които са за промяна на държавния строй”, коментира Джамбазки.