Инвестиционната програма има за цел парите да отидат до малките населени места, на които никой не е обръщал внимание. Това заяви икономическият министър Петър Чобанов на брифинг в рамките на срещата на правителството с бизнеса.

В същото време, той подчерта, че средствата са достигнали до всички региони и области на страната.

Разпределението на парите по общински проекти предизвика недоволството на опозиция и кметове, които обвиниха управляващите, че ощетяват стотици хиляди граждани, за да стигнат повече средства до общини на БСП и ДПС.

По отношение на сметките на глава от населението Чобанов напомни, че такъв критерий няма, защото парите биха отишли само в София, Пловдив, Варна и Бургас, а целта е била парите да достигнат и до малките населени места.

„При разпределението на средствата не е бил прилаган партиен критерий и не сме имали намерение предизборно да раздаваме пари”, заяви Чобанов, цитиран от БТА.

Чобанов уточни, че в общини, управлявани от ГЕРБ, отиват 125 млн. лева при разпределени 350 млн. лева или 36 процента на
средствата.

По думите му, по време на предизборна ситуация, в края на януари 2013 година, при голям заявен голям интерес относно финансиране на детски градини (30 милиона лева заделени за това), всички средства са отишли при общини на ГЕРБ.

Запитан дали ще приеме поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за среща с кметовете на ГЕРБ, ощетени от разпределението на средствата от публичната инвестиционна програма, Чобанов заяви: "Легитимната среща с кметовете, независимо от техния партиен цвят, е в рамките на Националното сдружение на общините в Република България.

Готов съм в следващите седмици да се среща с Управителния съвет на сдружението, за да обсъдим как да подобрим програмата".