Унгарският премиер Виктор Орбан пристига тази вечер у нас, а утре заедно с министър-председателя Бойко Борисов ще инспектират охраната на сухопътната и морската ни граница.

Защо Орбан идва точно сега в България, обяснява Кристина Баксанова.

Посещението на унгарския премиер е дни преди срещата на европейските лидери в Братислава, на която ще се обсъжда бъдещето на Европа след брекзита, но и миграционната политика на Евросъюза.

Орбан е най-големият критик на политиката на германския канцлер Ангела Меркел към бежанците.

Преди година Унгария първа издигна четириметрова телена ограда в центъра на Европа.

Тя е дълга 157 км. Първо беше изградена по границата на със Сърбия, а след това – и с Хърватия. Целта ѝ е да спре „нарушителите” – бежанците по Балканския маршрут към Западна Европа.

Някои държави последваха примера и дори получиха унгарска подкрепа, за да изградят огради. Други бяха остро критични.

Година по-късно Европа е разделена.

Страните от Вишеградската група, между които е и Унгария, са против плановете на Брюксел за квотно разпределение на бежанците.

Най-силният глас е именно на Орбан, който дори сезира Европейския съд в Люксембург. Той настоява и за сформирането на общоевропейска армия.

Критиците му пък го обвиняват в игнориране на основни човешки права и свободи.

Външния министър на Люксембург Жан Аселборн дори поиска Унгария да бъде изключена от ЕС.

Думите и действията на Орбан и страните от Вишеградската група всъщност целят едно – да им извоюват нови позиции в обединена Европа. В момента има интензивни разговори между различните държави, оформят се нови групи по интереси. След срещата в Братислава предстои нов кръг консултации по мигрантската криза във Виена.

На 2 октомври унгарците пък ще се произнесат на референдум по бежанския въпрос.

Вижте още във видеото: