Стара Загора официално е с вечерен час. От тази нощ е забранено излизането между 21:00 и 5:00 ч. сутринта. Строгата мярка важи за цялата област и е за неопределно време. Кметовете и полицията ще контролират дали се спазва вечерния час, а за нарушителите са предвидени санкции.

Заповедта за вечерния час е по препоръка на Областния здравен щаб. Мярката идва ден след като цяло отделение в Университетската болница бе поставено под карантина, защото проба на новопостъпил пациент с диабет и пневмония се оказа положителна за коронавирус.

Контролът по изпълнението на вечерния е поверен  на кметовете и на полицията. За нарушителите са предвидени санкции - те започват от 5000 лева.

Десетки сигнали за нарушения на наложените вече забрани накараха властта да действа строго.

„Заповед за въвеждане на вечерен час, който влиза в сила от 0:00 ч. на 1 април и се отнася във времевия диапазон от 21:00 до 5:00 ч. сутринта“, обяви областният управител Гергана Микова.

„Мярката е за хората, които не спазват ограниченията. Не затруднява хората, които трябва да изпълняват трудовите си задължения“, заяви областният управител Гергана Микова в „Тази сутрин“ и допълни, че хората се отнасят с разбиране към новите ограничения, тъй като целта е да се запази тяхното здраве.

Много хора са злоупотребявали с възможността да разхождат кучетата си и са ги използвали като извинение, за да ходят в центъра на града, затова е прието ограничението разхождането на домашните любимци да става в рамките на 250 метра от адреса на собственика, разкри кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Мярката няма да важи за хора, които трябва да отидат до болницата. Изключение се прави и за лекари, полицаи, медицински сестри, санитари и работещите. Те обаче трябва да имат бележка от работодател, която да доказва, че са на работа.

Вечерният час ще продължи до второ нареждане.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19