Границата с Турция e блокирана. Превозвачи от малки транспортни фирми изпълниха заканата си и затвориха границата при Капитан Андреево и Лесово заради проблема с разрешителните. След като срещата преди обед между Асоциацията на превозвачите и Министерството на транспорта не даде резултат, от асоциацията дадоха три дни срок на правителството да реши кризата. В противен случай камионите ще тръгнат към София.

Отказът на браншовите организации да оглавят протеста не спря малките транспортни фирми. Решението за блокада бе взето на пътя, с гласуване. Минута по късно решението бе изпълнено с една маневра на камион, точно пред граничната бариера.

Затварянето на границата образува километрична опашка от тирове. Блокадата спря и камионите на големите фирми, които единствени разполагат с действащи международни многократни разрешителни.

Превозвачите настояват правителството незабавно да се договори с турската страна за отпускане на необходимия брой разрешителни с които камионите, които от дни са блокирани по различни граници да се приберат у нас .

Положението е трагично. Има задържани колеги, които от 10 дена стоят по границите като заложници, няма какво да ядат, не могат да се върнат в Грузия в Иран. Приключили са си разрешителните, Турция не ги пускат и в момента стоят”, разказа един от шофьорите.

Проблемът по границата е от края на януари, когато Турция отмени всички еднократни разрешителни и страната ни отговори в същия тон. Спорът с квотите за превози между двете страни е от миналата година, но досега Турция отказваше предоговаряне. Решение по проблема се очаква на 21 февруари, за когато е насрочена срещата в Анкара между транспортните министерства на двете страни. Блокадата обаче изпревари разговорите.