След призив на болница „Пирогов“ десетки хора дариха кръв в Националния център по трансфузионна хематология. Повечето от тях откликнаха на молбата да помогнат на 17-годишното момиче, което беше блъснато от автобус на градския транспорт в София.

В центъра за кръводаряване двама лекари и няколко медицински сестри работеха извънредно, за да не връщат кръводарителите. 

Въпреки студа много близки и приятели на пострадалата ученичка чакаха своя ред. Сред тях и съученикът ѝ Мартин Димитров. „Случилото се ми повлия емоционално. Исках да направя нещо добро и да даря кръв за нея“, каза момчето.

Вече е дарено достатъчно количество кръв за претърпялото катастрофа момиче.

Предстоят ѝ още операции в „Пирогов“, състоянието ѝ остава критично. По случая се води разследване, за да се изяснят причините за тежкия инцидент.

Лекарите са категорични, че няма  противопоказания за ваксинирани срещу COVID-19 да дарят кръв, стига да са спазени определени срокове: за ваксините на „Янсен“ и „Астра Зенека“ срокът е 28 дни от имунизация, за „Пфайзер“ и „Модерна“ е 48 часа.

Ако изпитаме болка или имаме температура, трябва да отложим даряването на кръв с поне 1 седмица.

Екипът на болница „Пирогов“ отправя своята огромна благодарност към всички кръводарители, които днес се отзоваха на апела за спешно кръводаряване:

„Десетки граждани благородно откликнаха на нуждата от кръв с кръвна група А (резус фактор положителен) и работата на болницата продължава безпроблемно. В момента разполагаме с достатъчно количество кръв и кръвни продукти, но отчитаме и факта, че нуждите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължават да остават високи!

Призоваваме гражданите да запазят позитивната енергия, генерирана в обществото, в резултат на апела за доброволни кръводарители, като продължават да даряват кръв за нуждите на болница „Пирогов“ през цялата предстояща седмица в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София. Само така можем да гарантираме, че ще бъдат избегнати нови критични ситуации, които да налагат отправянето на апели за спешно кръводаряване.

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ изпраща своята признателност и към екипа на Националния център по трансфузионна хематология в гр. София, без чийто усилия и отдаденост на каузата, успехът на тази кампания би бил невъзможен!

Нека всички желаещи лица, които искат да помогнат на болницата, да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София на адрес ул. Братя Миладинови №112 в работното време на центъра от понеделник до петък между 08 и 18 ч. с прекъсване между 12 и 13 ч."