Причината за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока по контактната мрежа при положение, че има изтичане на газ. Вероятно отговорен е диспечерът, който е служител на Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Това обяви в предаването „Тази сутрин” Станко Станков, управител на „Булмаркет” – фирмата, чиято влакова композиция дерайлира в шуменското село в края на 2016 г.

От фирмата представиха вчера нова версия за трагичния инцидент, при който загинаха седем души, а десетки бяха ранени. Тя се базира на техническата експертиза, изготвена от чуждестранни експерти, за която е платила „Булмаркет”, и сочи, че причина за трагедията не е високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път.

За експертизата фирмата е платила 25 хил. евро, каза Станков. По думите му под нея са се подписали 8 – 9 международно признати експерти, които „не биха си сложили главата в торбата”. Тяхното заключение е, че инцидентът щеше да е предизвикан от висока скорост, ако тя е била 111 км в час, а скоростта на композицията е била 78 км в час, каза още управителят на „Булмаркет”.

Вчера от „Булмаркет” показаха официална телеграма, изпратена от НКЖИ 4 дни преди катастрофата, според която е трябвало да има ремонт на стрелките на гара Хитрино. Той обаче не е извършен.

Станков обвини и фирмата, собственик на цистерната, която се взриви – дъщерна фирма на френска компания, че е пуснала в движение цистерна с много тънко дъно. Тези цистерни били спрени от производство през 1980 г. от швейцарския производител заради тънкото дъно и имало предписание да бъдат допълнително подсилени, ако се използват.  

На въпроса ще има ли промяна в хода на делото и ще платят ли обезщетения на семействата на загиналите при трагедията в Хитрино, Станков обяви, че това ще реси съдът. Ако дължим обезщетения, ще ги платим, обяви управителят на „Булмаркет”.

Категоричната  за нас причина е несъобразената скорост. Частните експертизи не могат да послужат за промяна на изводите на прокуратурата, нито на органите на реда, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вижте целия разговор във видеото: