Управителят на „Булмаркет”: Причина за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока
Станко Станков обвини и фирмата, собственик на цистерната, която се взриви
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 0
    0
Станко Станков

Причината за взрива в Хитрино е повторното пускане на тока по контактната мрежа при положение, че има изтичане на газ. Вероятно отговорен е диспечерът, който е служител на Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Това обяви в предаването „Тази сутрин” Станко Станков, управител на „Булмаркет” – фирмата, чиято влакова композиция дерайлира в шуменското село в края на 2016 г.

От фирмата представиха вчера нова версия за трагичния инцидент, при който загинаха седем души, а десетки бяха ранени. Тя се базира на техническата експертиза, изготвена от чуждестранни експерти, за която е платила „Булмаркет”, и сочи, че причина за трагедията не е високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път.

Нова версия за ХитриноНезаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията, обявиха собствениците на „Булмаркет“ – фирмата чиято влакова композиция дерайлира в шуменското градче в края на 2016 г.

За експертизата фирмата е платила 25 хил. евро, каза Станков. По думите му под нея са се подписали 8 – 9 международно признати експерти, които „не биха си сложили главата в торбата”. Тяхното заключение е, че инцидентът щеше да е предизвикан от висока скорост, ако тя е била 111 км в час, а скоростта на композицията е била 78 км в час, каза още управителят на „Булмаркет”.

Вчера от „Булмаркет” показаха официална телеграма, изпратена от НКЖИ 4 дни преди катастрофата, според която е трябвало да има ремонт на стрелките на гара Хитрино. Той обаче не е извършен.

Станков обвини и фирмата, собственик на цистерната, която се взриви – дъщерна фирма на френска компания, че е пуснала в движение цистерна с много тънко дъно. Тези цистерни били спрени от производство през 1980 г. от швейцарския производител заради тънкото дъно и имало предписание да бъдат допълнително подсилени, ако се използват.  

Прокуратурата: „Частната експертиза” на „Булмаркет” за Хитрино не е доказателствено средствоОбвинението не намира основания за промяна на изводите, сочещи високата скорост на навлизане на влаковата композиция в района на гарата като основна причина за инцидента

На въпроса ще има ли промяна в хода на делото и ще платят ли обезщетения на семействата на загиналите при трагедията в Хитрино, Станков обяви, че това ще реси съдът. Ако дължим обезщетения, ще ги платим, обяви управителят на „Булмаркет”.

Румяна Арнаудова: Частната охрана на населени места ще е армия на кметаНовите разпоредби в закона може да доведат до разпад на държавността, коментира говорителят на главния прокурор

Категоричната  за нас причина е несъобразената скорост. Частните експертизи не могат да послужат за промяна на изводите на прокуратурата, нито на органите на реда, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре