Старши учител уволнен две години преди пенсия. Десетки родители са готови на бунт, ако преподавателят не бъде възстановен на работа.

Началният учител Тодор Пенев работи повече от 30 години, без нито едно провинение в столичното 31- во училище „Иван Вазов". 2 години делят , 61 годишния учител от навършване на пенсионна възраст. Въпреки, че педагогът страда от исхемична болест на сърцето, която го защитава от уволнение- в началото на септември, ръководството на училището го съкращава.

„Субективна саморазправа. Не е добре да се конфронтирам с менталните и морални достойнства на преките началници, когато те са работодатели, особено”, посочи Тодор Пенев.

Родителите на учениците, на които Пенев е класен ръководител, подават жалба до ръководството на училището, с която настояват преподавателят да бъде върнат на работа.

„Г-н Пенев е любим учител не само на нашите деца, а и тук в квартала е един от емблемите на 31-во СУЧЕМ, който е притегателна сила да запишем всички деца в първи клас”, коментира майка. Друг родител допълва, че учителят е олицетворение на самото училище за тях.

Според директора на 31- во училище съкращението на Пенев било неизбежно. Изборът е осъществен чрез вътрешен подбор между 23- ма преподаватели. „Дали работи с електронен дневник, дали се справя с документацията, т.е тези съществени неща, които остават зад кулисите, но са важни в работата на един учител”, обясни решението директорът Надежда Николчева.

„Понякога такива критерии да работиш с електронен дневник стоят по-високо от това да работиш с децата. Жалко, но това се случва в нашето училище За съжаление точно такива добри български учители си отиват обидени, огорчени от училище”, обясни Красимир Попов, зам. председател на учителския синдикат.

Синдикатът на българските учители е изпратил становище до директора на 31- во училище. В писмото синдикатите настояват Тодор Пенев да бъде незабавно възстановен на работа. „След цялата тази история на 61 години си представях по друг начин финала на служебното битие. Това е безкрайно неуважение, незаслужено, непредизвикано”, коментира Пенев.