Три гласа не достигнаха за оставка на Изпълнителното бюро на БСП.

"За" колективна оставка на ръководството на БСП са гласували 42-ма членове на Националния съвет, а 44-ма са били "против". Драгомир Стойнев, Калоян Паргов и Илияна Йотова са напуснали Бюрото по собствено желание, информира БТА.

"Националният съвет на БСП не подкрепи опита за дестабилизация на партийното ръководство", заяви пред журналисти председателят на БСП Михаил Миков след края на близо девет часовия първи пленум на партията след тежката загуба на местните избори.

Оперативният орган на партията остава в този си вид засега, а когато реша ще предложа още промени в Изпълнителното бюро, нови членове, други евентуално, каза Михаил Миков.

"Не е въпрос на оцеляване, Националният съвет не подкрепи този опит за дестабилизация на партийното ръководство", коментира лидерът на БСП.

Той посочи, че не е имало необходимост от такъв тип действия и очевидно е трябвало да се създаде определена среда преди заседанието на Конгреса от страна на тези, които днес се чувстват нестабилни.

"Забележете, че много активно се поставяше въпросът за оставки от председателите на София и Пловдив, които имат най-лошите резултати в партията, и те всички се нахвърлиха на Изпълнителното бюро", добави Миков.

"На мен доверието ми го е дал Конгресът и аз благодаря на другарите от Изпълнителното бюро, с които продължаваме напред, благодаря и на тези, които решиха, че на този етап се оттеглят", каза още председателят на БСП.

"Честно е когато си подаваш оставката да кажеш, че няма пак да се кандидатираш, защото тези театралности - сега си подавам оставката, а утре пак ще си организирам избора, вече поомръзнаха на хората и са част от загубата на доверие", добави той.

Миков посочи, че на пленума е имало основателни критики, но и "такива, които излъчваха едно желание в този момент да бъде ударено бюрото, за да може да се върнат отново в играта".