Депутатите дадоха ход на нова процедура за избор на председател на Централната избирателна комисия.

След като предходният 5-дневен срок изтече без нито една парламентарно представена партия да предложи заместник на подалата оставка Стефка Стоева, днес Комисията по правни въпроси гласува нови процедурни правила, с което на практика всичко тръгва отначало, информира БГНЕС.

Този път депутатите имат на разположение 7 дни, за да номинират кандидати на поста. Неправителствените организации пък ще могат да се възползват от 6-дневен срок, за да правят свои предложения.

Бившият председател Стефка Стоева се отказа да бъде начело на изборната комисия несъгласна с последните промени в Изборния кодекс, които предвиждат комисията изцяло да носи отговорността за придобиването, експлоатацията и съхранението за машините на гласуване.

Председателят на Правна комисия Анна Александрова коментира, че още днес ще предложи процедурните правила да бъдат одобрени и в пленарната зала, за да започнат да текат всички срокове. На този етап все още няма ясни имена на евентуални кандидати. Хронограмата показва, че с предложенията, изслушването им в комисия и гласуването на кандидатурата в пленарна зала нов председател на ЦИК може да има най-рано на 8 октомври.